Stránky

3. 1. 2013

*Hypnotizér* *Box 21*

Tyto dva pojmy jsou spíše názvy dvou knih. Obě dvě jsem četla a z obou dvou jsem byla nadšená. Patří mezi takové ty klasické švédské kriminálky typu "Muži kteří nenávidí ženy" apod. I přesto mi přijde každá takováhle knížka něčím jiná, neopakují se tam příběhy, ani nejsou kopírovány myšlenky či postavy. Je tam spousta napětí a takový ten "neamerický" konec, což se mi hodně líbí.

Nejdřív bych představila knížku, kterou jsem četla dřív - HYPNOTIZÉR :

Anotace:
Jednoho prosincového rána probudí psychiatra Erika Barka, uznávaného odborníka na léčbu traumatu pomocí hypnózy, telefonát.
Policie  - detektivní inspektor Joona Linna ho žádá o pomoc v případě malého chlapce, který je v bezvědomí v kritickém stavu. Ten jako jediný může policii říct, kdo surově zavraždil jeho rodiče a malou sestru. Bark souhlasí a tím nechtěně odstartuje vír nečekaných událostí. Je skutečně hledaným vrahem malý chlapec, který se v hypnóze k tomuto ohavnému činu přiznal? Dá se hypnóze skutečně věřit? Má snad chlapec na svědomí i únos Barkova syna?
Erik Bark je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi. 


Kniha je už také zfilmovaná, pouze ale ve Švédsku, do českých kin by měl film přijít v dubnu 2013. Můžete ho najít také na CSFD .

Druhou knížkou je BOX 21, do níž jsem se zpočátku nemohla začíst, protože se zde prolínalo více příběhů. Za několik málo stránek jsem už ale pochopila co a jak a nemohla se od knížky "odtrhnout".

BOX 21:

Anotace: 
Do stockholmské nemocnice přivezou ztýranou ženu a lékaři zděšeně zjišťují, že byla brutálně zbičována. Jmenuje se Lydia, je z Litvy a stala se obětí obchodu s bílým masem – několik let žila uvězněna v luxusním bytě, dokud si neodpracuje „dluhy“. V téže nemocnici kriminalisté Ewert Grens a Sven Sundkvist pátrají po důkazech k usvědčení nájemného vraha, muže, jehož má Grens už pětadvacet let důvod upřímně nenávidět. Příběhy dvou lidí posedlých touhou po pomstě a trestu se protnou v nečekaném dramatu: s dvojicí těl provrtaných kulkami a nemocniční márnicí plnou rukojmí. Kdo je však viník a kdo oběť?

Českým čtenářům se knihou Box 21 poprvé představuje autorská dvojice Anders Roslund a Borge Hellström, jedni z neproslulejších představitelů drsné severské detektivky - jejich kniha Three seconds získala v roce 2009 ocenění jako "nejlepší švédský krimi román roku" (Swedish Academy of Crime Writers) - a to je ve Švédsku, kde tvořil Stieg Larsson, co říct!



Trailer ke knize:





Žádné komentáře:

Okomentovat